Maandag 15 mei 2017 UnieK KlassieK met Verhalen op klassieke muziek

Verhalen op klassieke muziek

Vanavond draaien wij  bij UnieK KlassieK muziek van de componisten die verhalen en sprookjes op klassieke muziek hebben gezet.

Met onder andere muziek van Mussorgsky en Grieg

Mussorgsky componeerde de pianocyclus Schilderijen van een tentoonstelling, een aantal korte stukken naar een beeldend onderwerp, later georkestreerd door verschillende componisten, onder wie als bekendste Maurice Ravel. Dit stuk bestaat uit 16 delen. De afbeeldingen van een dwerg, een oud kasteel, het ballet van kuikens in hun schalen, de hut op kippenpoten van de heks Baba-Yaga, de grote poort te Kiev etc. werden door Mussorgsky niet alleen muzikaal verbeeld, maar eveneens met elkaar verbonden door zogenaamde “promenades”. In deze “promenades” vertolkte Mussorgsky de gevoelens van de toeschouwer die nog na peinst over wat hij heeft gezien terwijl hij naar een volgend schilderij loopt.

Edvard Hagerup Grieg was een Noors componist en pianist uit de Romantiek. Door werken als het Pianoconcert in a-mineur, de Lyrische Stukken voor piano, de Liederen en de Peer Gynt-suites geldt hij als de belangrijkste Noorse componist. Grieg werd ook wel “de Chopin van het Noorden” genoemd. Grieg is voor het grootste gedeelte aan te merken als miniaturist – zijn grote kracht lag in het schrijven van kleine muziekvormen met een vaak ongecompliceerd verloop, hetgeen vooral tot uitdrukking komt in zijn pianomuziek. Zijn vroegste werk behoort tot de Duitse romantiek. Zijn latere composities worden gekenmerkt door ogenschijnlijk eenvoudige melodieën met een heel eigen subtiel chromatische en harmonische stijl, waarbij hij veelal putte uit de Noorse volksmuziek – met name de Noorse volksliederen en dansen. Vanavond hoort u de Peer Gyntsuite

UnieK KlassieK is live vanaf 20:00 tot 22:00 uur bij Waterland Radio. Dit programma is samengesteld door Wim Overduijn en Björn Hekke

Presentator van UnieK KlassieK, Musical Film Theater en het verzoekplatenprogramma. Ik vind het geweldig om mijn passie voor muziek te delen met de luisteraars van onze programma’s.

Bjorn Hekke

Presentator van UnieK KlassieK, Musical Film Theater en het verzoekplatenprogramma. Ik vind het geweldig om mijn passie voor muziek te delen met de luisteraars van onze programma's.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *